Aditivii alimentari garantați de Comisia Europeană
Legislația cu privire la compoziția suplimentelor alimentare este reglementată la nivelul Uniunii Europene de Comisia Europeană cu ajutorul EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor), iar România se supune acestor organe de control. Dacă ar exista cel mai mic pericol real ca vreun supliment alimentar al companiilor membre PRISA, să aibă un efect negativ asupra sănătăţii umane, acest produs ar fi imediat interzis atât pe teritoriul României, cât și în celelalte țări membre UE, unde este comercializat același produs.
Suplimentele alimentare produse și comercializate de membrii Patronatului Român al Industriei Suplimentelor Alimentare sunt fabricate cu respectare standardelor HACCP, iar acolo unde se poate GMP – suplimente alimentare produse la calitate de medicament. Aceste produse sunt avizate de către Autoritățile din România ca fiind suplimente alimentare. In acest sens, autoritățile române solicită o largă gamă de certificate de conformitate din partea furnizorilor de substanțe active.
În conformitate cu articolului 1, punctului (2) a) din Regulamentul Comisiei Europene 1333/2008, aditivii alimentari sunt substanțe care nu se consumă în mod normal ca aliment de sine stătător și nu se folosesc ca ingrediente alimentare caracterisitice, cu sau fără valoare nutritivă. Aditivii alimentari se adaugă în mod deliberat în alimente în scopurile tehnologice menționate în regulament, ca de exemplu pentru conservare.
Regulamentul descrie foarte clar nu numai care sunt aditivii permiși, ci și categoriile de alimente în care aceștia pot fi folosiți, dar și în ce cantități.
Pentru a fi permisă folosirea aditivilor în Uniunea Europena, EFSA(Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) evaluează riscul utilizării lor în compoziția alimentelor, prin examinarea atentă a dosarelor trimise de producători, dosare ce conțin inclusiv studii clinice și studii privind siguranța. EFSA dă, sau nu un punct de vedere pozitiv privind aditivul analizat, pentru a fi evaluat și discutat mai departe în comisiile de specialitate ale Comisiei Europene, care se ocupă de managementul riscului in domeniul aditivilor alimentari. Aceste comisii, dupa deliberări, iși dau acordul pentru ca aditivul să fie inclus pe lista celor permiși, dupa aprobarea de către membrii Parlamentului European, iar aditivul primește un număr E. Astfel, număr E este o garanție pentru siguranța folosirii acestor aditivi alimentari.
Aditivii folosiți în industria farmaceutica și alimentară menționați ca fiind „nocivi”, nu pun în pericol siguranța și sănătatea consumatorilor, fiind aditivi utilizați conform legii în Uniunea Europeană.