PRISA logo
Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare

Statut

Actualizat al organizatiei patronale
"PATRONATUL ROMAN AL INDUSTRIEI SUPLIMENTELOR ALIMENTARE"
din data de 11.03.2025

Organizatia este constituita prin acordul de vointa comun al fondatorilor, potrivit Actului Constitutiv si in conformitate cu prevederile Legii nr. 367/2022 cu privind dialogul social,

Art. 2 - Denumirea Organizatiei Patronale este:

"PATRONATUL ROMAN AL INDUSTRIEI SUPLIMENTELOR ALIMENTARE”; conform Certificatului de Inscriere a Organizaitei Patronale nr. 5/04.11.2011 tinut in Registrul special de evidenta a organizatiilor patronale la Grefa Judecatoriei Sector 3 Bucuresti precum si a Incheiereii nr. 283/07.10.2011 pronuntata de Judecatoria Sector 3 Bucuresti in dosar 27.532/301/2011, ce are la baza Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Asociatilor din data de 14.06.2011 autentificate sub nr. 1151/14.06.2011 de BNP Ad Solemnitatem, si a Actului Aditional nr. 2/30.09.2011 atestat de Av. Apetroaie Horatiu Tudor sub nr. 26/30.09.2011.

Organizatia este persoana juridica de drept privat.

Art. 3 - Sediul Organizatiei Patronale este situat in Bucuresti, sector 3, Calea Mosilor nr. 88, Scara F, apartament 82.

Sediul organizatiei patronale poate fi schimbat in orice alt loc din ţara pe baza hotararii Consiliului Director, cu respectarea dispozitiilor Titlului III din Legea 62/2011.

Organizatia Patronala isi poate constitui filiale, pe baza hotararii autentificata a adunarii generale a Organizatiei, cu respectarea dispozitiilor Titlu lui III din Legea 62/ 2011.

Art. 4 - Scopul Organizatiei Patronale consta in promovarea si educarea atat a personalului medical calificat, cat si a populatiei in general, despre importanta si aspectele benefice ale produselor dietetice si suplimentelor nutritive in medicina preventiva.

In vederea realizarii acestui scop Organizatia Patronala isi propune urmatoarele obiective:

Obiectivele organizatiei patronale se pot completa, modifica pe baza hotararii adunarii generale a Organizatiei Patronale, cu respectarea dispozitiilor legale.

In vederea realizarii scopului si obiectivelor propuse, Organizatia Patronala va colabora cu Ministerul Sanatatii, Consiliile de profil din Academia Romana, Academia de Stiinte Agricole si Silvic, Academia de Stiinte Medicale, Ministerul Industriilor, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, cu sectiile de specialitate din componenta ANN, IIF, Asociatia de Standardizare, Institutul de Sanatate Publica, etc.

Art. 5. - Durata de functionare a Organizatiei Patronale este nedeterminata.

Organizatia Patronala a dobandit personalitate juridica conform Certificatului de Inscriere a Organizatiei Patronale nr. 5/04.11.2011 tinut in Registrul special de evidenta a organizatlilor patronale la Grefa Judecatoriei sector 3 Bucuresti precum si a Incheiereii nr. 283/07.10.2011 pronuntata de Judecatoria Sector 3 Bucuresti in dosar 27.532/301/ 2011.

Art . 6 - Patrimoniul initial al Organizatiei este in suma de 5.000.000 ROL, numerar si este alcatuit din aportul egal si irevocabil al membrilor fondatori.

Patrimoniul poate fi imbunatatit prin urmatoarele surse:

Organizatia poate desfasura orice alte activitati economice directe, acestea au caracter accesoriu si sunt in legatura stransa cu scopul principal al persoanei juridice.

Art. 7. - MEMBRII Organizatiei:

7.1. - Calitatea de membru al Organizatiei Patronale poate fi dobandita de orice persoana juridica, romana sau straina, legal infiintata, care desfasoara activitati specifice scopului obiectivelor Organizatiei care sprijina material activitatile Organizatiei si care isi declara adeziunea la prevederile Actului Constitutiv si Statutului Organizatiei. In acest sens va depune si înregistra la Secretarul General al organizatiei o cerere de aderare in care se va mentiona expres ca doreste sa devina membru al organizatiei patronale si o acceptare neconditionata a prevederilor Actului Constitutiv si Statutului, semnata de reprezentantul legal al entitatii respective.

Nicio discriminare, pe niciun criteriu, nu se poate face intre membrii Organizatiei.

7.2. - Membrii organizatiei patronale pierd calitatea de membru prin:

Art. 8 - DREPTURILE SI OBLIGATIILE MEMBRILOR ORGANIZATIEI

8.1.- Membrii Organizatiei Patronale au urmatoarele drepturi:

8.2. Membrii Organizatiei au urmatoarele obligatii:

Art. 9 - Organele Organizatiei Patronale sunt:

9.1. Adunarea Generala a Organizatiei Patronale este organul de conducere, fiind alcatuit din totalitatea membrilor sai.

Atributiile Adunarii Generale a Organizatiei Patronale sunt urmatoarele:

Adunarea generala a Organizatiei Patronale se intruneste cel putin o data pe an, in termenul prevazut de dispozitiile legale, pentru aprobarea bilantului contabile anul precedent si a bugetului de venituri si cheltuieli pe anul in curs precum si ori de cate ori trebuie sa hotarasca cu privire la luarea unei masuri ce intra in sfera atributiilor sale. Convocarea adunarii generale se face de Presedinte la solicitarea Consiliului Director, la solicitarea a ½ din numarul total al membrilor asociatiei si/sau la solicitarea Cenzorului.

Adunarea generala este statutar intrunita in prezenta a jumatate plus unul din numarul membrilor sai si hotaraste cu votul majoritatii simple a celor prezenti.

Hotararile luate de adunarea generala cu respectarea prevederilor din Statut sunt obligatorii chiar si pentru membrii ce nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat împotriva.

Hotararile adunarii generale contrare legii, actului constitutiv sau statutului pot fi atacate in justitie de catre oricare din membrii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votata impotriva ei si au cerut sa se mentioneze pozitia lor in procesul verbal de sedinta, in termen de 15 zile de la data cand au luat cunostinta despre hotarare sau de la data cand a avut loc sedinta, dupa caz.

Convocarea la adunarea generala va trebui sa cuprinda ziua, ora si locul unde urmeaza a se tine adunarea, precum si ordinea de zi. Convocarea se face in scris si prin publicarea anuntului într-un ziar de mare circulatie, cu minim 15 zile inainte de data desfasurarii adunarii. In instiintarea pentru prima adunare generela se va putea fixa ziua, ora si locul pentru cea de-a doua adunare generala daca la prima adunare generela nu sunt intrunite conditiile pentru tinerea acesteia.

Membrii Organizatiei isi pot exprima votul prin corespondenta, prin imputernicit in baza unei decizii emise de administrator sau consiliul de administratie sau printr-un împuternicit cu procura speciala sau atestata.

Un membru al organizatiei care, intr-o anumita problema supusa aprobarii adunarii generale are un interes personal sau prin sotul sau, ascendentii sau descendentii sai, rudele în linie colaterala sau afinii sai pana la gradul al patrulea inclusiv nu va putea lua parte la deliberare si nici la vot.

Adunarea generala a Organizatiei Patronale este prezidata de Presedintele Consiliului Director, care este de altfel si Presedintele Organizatiei Patronale PATRONATUL ROMAN AL INDUSTRIEI SUPLIMENTELOR ALIMENTARE.

Adunarea generala a Organizaţiei Patronale se desfaşoară prin prezenţa fizică a reprezentanţilor membrilor P.R.I.S.A. la locul desfăşurării şedinţei conform convocatorului, cu excepţia cazului în care convocatorul menţionează expres că şedinţa se va desfăşura prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (videoconferinţă) cu respectarea prevederilor de indeplinire a cvorumului si a exercitarii votului de catre acestia.

9.2. Consiliul Director asigura punerea in executare a hotararilor adunarilor generale, este format din 3 membri, alesi pe o perioada de 4 (patru) ani, cu posibilitatea realegerii pe noi perioade, de adunarea generala a membrilor organizatiei patronale, prin vot secret, dintre reprezentantii legali ai membrilor Organizatiei sau chiar din persoane din afara Organizatiei si se intruneste o data pe luna sau ori de cate ori este nevoie.

Consiuliul Director alege dintre membrii sai Presedintele.

Atributiile Consiilului Director sunt urmatoarele:

Presedintele ales de Consiliul Director reprezinta si angajeaza organizatia patronala, in raporturile cu tertii, persoane fizice si/ sau juridice. Presedintele angajeaza si desface contractele de munca ale angajatilor organizatiei.

In lipsa sa, Presedintele poate delega un alt memebru al Consiliului Director, sa indeplineasca integral sau o parte din atrlbutiile sale.

Consiliul Director isi poate elibera un regulament intern de functionare.

Nu poate fi membru al Consluliului Director, iar daca era numit, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice, daca organizatia are ca scop sprijinirea activitatii acelei institutii.

La sedintele Consiliului Director este necesara prezenta tuturor membrilor, hotararile sunt valabile luate cu majoritate simpla.

Consiliul Director poate împuternici una sau mai multe persoane cu functii executive, dintre asociati sau chiar din afara Organizatiei. Acestea vor exercita atributiile prevazute la lit. b) si e) dela art. 9 pct. 9.2 din statut.

9.3. Secretarul General:

In exercitarea atributiilor, Consiliul Director este ajutat de un Secretar General.

Secretarul General are urmatoarele atributii:

Art.10 a) Contabilitatea si evidentele financiare ale Organizatiei Patronale "Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare" se vor tine de catre o societate specializata de contabilitate, angajata cu aprobarea Consiliului Director.

10 b) - Controlul financiar intern al Patronatului este asigurat de un cenzor, ales prin vot secret de AGA pe o durata de trei ani. La expirarea mandatului, cenzorul poate fi reales pe o noua perioada de·trei ani.

Cenzorul are urmatoarele atributii:

Membrii Consiliului Director nu pot fi cenzori.

In cazul alegerii unei Comisii de cenzori, aceasta isi poate elabora un regulament intern de functionare.

Art.11 - Modificarea actului constitutiv si/sau a statututlui Organizatiei se poate face pe baza hotararii adunarii generale a Organizatiei, cu respectarea dispozitiilor prevazute la art. 59 pct 7 din Legea 62/2011.

Art.12 - Dizolvarea si lichidarea Organizatiei Patronale.

12.1 - Organlzatia Patronala se dizolva:

a) de drept:

b) prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate:

c) prin hotararea adunarii generale.

12.2.In cazul dizolvarii Patronatului, bunurile ramase in urma lichidarii vor fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, conform hotararii luate de adunarea generala a Patronatului sau vor fi atribuite de instanta competenta, cupa caz.

12.3.In cazurile de dizolvare prevazute la pct. 12.1 lit. a)-b) de mai sus lichidatorii sunt numiti prin insasi hotararea judecatoreasca, iar in cazul dizolvarii asociatiei la pct. 12.1 lit.c) din statut, lichidatorii sunt numiti de adunarea generala.

O data cu numirea lichidatorilor, în toate cazurile, mandatul consiliului director inceteaza.

Lichidatorii vor întocmi bilantul de lichidare al organizatiei patronale, pe care, împreuna cu registrul jurnal si un memorandum, declarand operatiunile de lichidare sunt obligati ca in termen de doua luni de la data terminarii lichidarii sa le depuna la Registrul special de evidenta a organizatiilor patronale al judecatoriei in a carei circunscriptie teritoriala isi are sediul Organizatia.

Lichidatorii isi desfasoara activitatea conform dispozitiilor prevazute in Legii 62/2011 la art. 69-70, inclusiv.

Art.13 - Litigiile asociatiei cu persoane fizice si/sau juridice sunt de competenta instantelor de judecata. Mai înainte de a se adresa instantei de judecata, partile vor incerca solutionarea diferendului pe cale amiabila.

Art.14 - Prevederile prezentului statut se completeaza cu dispozitiile din Legii 62/2011; cu privire la Organizatiile patronale.