Cod de etică
Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare(PRISA) este o organizație patronală care reprezintă industria de suplimente alimentare. PRISA este dedicată îmbunătățirii stării de sănătate a populației din România printr-o alimentație responsabilă, inclusiv utilizarea adecvată a suplimentelor alimentare, promovarea și educarea atat a personalului medical calificat, cât și a populației în general, despre importanța și aspectele benefice ale produselor dietetice și suplimentelor nutritive în medicina preventivă.
PRISA și membrii săi:
- sunt dedicați îmbunătățirii sănătății populației prin suplimentarea nutriției, inclusiv utilizarea adecvată a suplimentelor alimentare;
- Se angajează să reducă costurile de ingrijire a sănătății prin îmbunătățirea nutriției, promovarea sănătății, precum și prevenirea bolilor;
- Recunosc datoria lor de a oferi publicului suplimente alimentare sigure și benefice, fabricate la standarde de înaltă calitate, precum și de a se asigura că consumatorii primesc informații corecte de care au nevoie pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.
Ca o recunoaștere a acestor principii, PRISA și membrii săi se angajează că cele enumerate mai jos vor servi ca bază și ghid pentru acțiunile lor în calitate de membri responsabili ai industriei de suplimente alimentare.
1. Îmbunătățirea sănătății publice și contribuirea la reducerea costurilor de ingrijire medicală
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Promoveze îmbunătățirea nutriției, ca parte a unui stil de viață sănătos, care ajută la menținerea sănătății, prevenirea bolilor, și de a reduce costurile de ingrijire a sănătății.
- b). Coopereze cu alte organizații publice și private care împărtășesc scopul de a îmbunătăți sănătatea populației.
- c). Sprijine activitățile de cercetare și educație nutrițională atât în sectorul public, cât și privat
2. Respectarea legislație naționale și internaționale
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Respecte toate legile și reglementările aplicabile privind producerea și promovarea de suplimente alimentare.
- b). Încerce să schimbe sau să conteste legile sau regulamentele care sunt incompatibile cu interesele industriei sau/și populației.
3. Autoreglementare responsabilă
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Se străduiască, prin cuvinte și acțiuni, să joace un rol de lider în industrie.
- b). Inițieze acțiuni în timp util, care sunt de natură să schimbe legislația, reputația industriei, precum și încrederea consumatorilor în industria suplimentelor alimentare și produsele sale.
- c). Inițieze acțiuni corective corespunzătoare situațiilor care pot să conducă la scăderea încrederii consumatorilor.
4. Publicitatea veridică
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Evite să utilizeze mențiuni de sănătate sau nutriționale nefondate sau false sau care induc în eroare consumatorul.
- b). Evite să folosească mențiuni de sănătate care nu sunt acceptate de EFSA și Comisia Europeană.
- c). Prezinte constatările comunității științifice, sau alte studii doar profesioniștilor din domeniul sănătății și într-un mod onest și corect.
- d). Recunoască faptul că suplimentele nutritive trebuie să conțină o cantitate suficientă de nutrienți pentru a furniza beneficiile nutriționale și de sănătate susținute.
- e). Evite ca publicitatea suplimentelor alimentare să intre în conflict cu etichetarea produselor, etichetare care se face conform etichetării alimentelor.
- f). Evite orice declarații care ar putea determina consumatorii să renunțe la consultarea unui medic sau la un tratament medical.
- g). Prezinte publicitatea suplimentelor alimentare într-un mod care protejează împotriva utilizării necorespunzătoare sau utilizării de către copiii mici fără supraveghere părintească.
- h). Coopereze cu organizațiile publice și private responsabile pentru a îmbunătăți calitatea informațiilor privind sănătatea și alimentația consumatorului.
- i). Încurajeze clienții, inclusiv comercianții, să fie responsabili în furnizarea de informații către consumatori.
5. Siguranța suplimentelor alimentare
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Recunoască responsabilitatea proprie de a asigura siguranța nutrienților și a altor ingrediente introduse în suplimentele alimentare care sunt comercializate.
- b). Încurajeze cercetarea pentru a asigura siguranța suplimentelor alimentare.
- c). Să coopereze în eforturile de educare a consumatorilor și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la nivelurile adecvate de utilizare a ingredientelor, precum și a efecteor adverse potențiale în cazul în care aceste ingrediente sunt în cantități prea mari.
6. Respectarea bunelor practici de fabricație
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Respecte CODUL de bune practici de fabricație, așa cum este descris în Analiza riscului şi (determinarea) punctelor critice de control(HACCP) sau Buna practică de fabricaţie(GMP)
- b). Dețină proceduri scrise de control al calității suplimentelor alimentare
- c). Să se asigure că prezintă personal calificat responsabil pentru conformitatea cu bunele practici de fabricație.
- d). Inițieze măsuri de remediere, inclusiv retrageri de pe piață, dacă este necesar, atunci când erorile semnificative în formula produsului sau etichetare se constată că au avut loc.
7. Practici de afaceri corecte
Membrii PRISA trebuie să:
- a). Asigurare consumatorii că suplimentele alimentare sunt atent formulate, exact etichetate și promovate sincer.
- b). Furnizeze consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a le permite acestora să facă alegeri mai bune și sa fie mai informați despre suplimentele alimentare.
- c). Să asigure că vor investiga și soluționa prompt plângerile consumatorilor.
- d). Nu discrediteze concurenții sau produsele concurente în mod fals.
- e). Să asigure că publicitatea comparativă care implică un produs concurent este susținută de o documentație corespunzătoare.
- f). Recunoască importanța unui tratament medical adecvat și cooperarea cu profesioniștii din domeniul medical cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate a populației.
8. Codul de etică PRISA
Membrii PRISA sunt de acord să respecte Codul de etică PRISA.